vrijdag 12 maart 2021

Een destroyer van de Theodore Roosevelt rondt de Straat van Taiwan

10 maart - De geleide-wapen-destroyer John Finn (DDG-113), die behoort tot het eskader van het vliegdekschip Theodore Roosevelt (CVN-71), is vandaag door de Straat van Taiwan gegaan. Een MH-60R Sea Hawk helikopter van het bijbehorende squadron vertoonde zijn kunsten in het opstijgen en landen op het schip. De rest van de groep vaart meer naar het zuiden in de Zee van Celebes tussen Indonesië en de Filipijnen.
Eerdere transits van de cruciale zeestraat bij het Chinese vasteland werden uitgevoerd door VS-destroyers die permanent in Japan zijn gestationeerd: de Curtis Wilbur (DDG-54) op 24 februari), de John S. McCain (DDG-56) op 4 februari en deze twee samen op 31 december.
Een ander vliegdekschip, de Dwight D. Eisenhower (CVN-69), leidde begin deze maand een oefening in de beveiliging van internationale wateren voor de West-Afrikaanse kust bij de Canarische eilanden. Daar waren rond 5000 marinemensen bij actief. De andere betrokken schepen: geleide-wapen-kruiser Monterey en de destroyers Mitscher, Laboon, Mahan, Porter en Thomas Hudner. De kruiser Vella Gulf moest terug naar de VS vanwege een olielek. Het was begin deze maand nog onduidelijk of de Eisenhower verder gaat naar het Midden-Oosten (Iran) of het Verre Oosten (China). In het laatste geval zou daar een inzet met twee vliegdekschepen worden uitgevoerd.
Op 8 maart was de Eisenhower al in de Middellandse Zee. Nog voor de Straat van Gibraltar had het eskader geoefend met de Marokkaanse marine en luchtmacht (Lightning Handshake). De Eisenhower heeft sinds kort een 'NAVO-vignet', nodig om ingezet te kunnen worden onder NAVO-commando.
Bronnen: USNI News (Megan Eckstein), UPI (Ed Adamczyk), Military Times (Meghann Myers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten