maandag 22 maart 2021

Britse landmacht krijgt brigade special forces

20 maart - In het kader van de aankondigde nieuwe Britse defensie- en veiligheidspolitiek zal een nieuwe brigade speciale operaties worden opgezet voor buitenlandse interventies. Ter ondersteuning van de elite-eenheden SAS (landmacht) en SBS (mariniers) is deze brigade het tweede echelon van de special forces. De kern wordt gevormd door een regiment Rangers (speciale lichte infanterie) met een sterkte van 1000 militairen en vier bataljons. Ze kunnen zowel worden ingezet voor oorlogsoperaties (ook in het hoogste geweldsspectrum zoals dat in Nederland wel heette) als voor trainingsmissies met andere legers en milities. In dit kader zullen een aantal defensie-overeenkomsten met andere landen worden gesloten en een keten van internationale bases worden ingericht.
Als inzetgebieden worden door The Independent genoemd Somalië (tegen al-Shabaab) en Koerdistan (tegen ISIS).
De reorganisatie zal een inkrimping van de reguliere landmachttroepen inhouden van 80.000 tot 70.000. Daarnaast zal het aantal Britse kernwapens op de onderzeeërs van de marine worden vergroot met 40%.
Bron: The Independent (Kim Sengupta)
Policy Paper Global Britain in a Competitive Age, maart 2021
ZIE OOK: International Institute for Strategic Studies (IISS), Can the UK deliver on its bold ambitions for a global military presence? 18 maart 2021

Geen opmerkingen:

Een reactie posten