maandag 15 maart 2021

VS hebben meer troepen in Afghanistan dan tot nu toe bekend

14 maart - De New York Times onthult dat er feitelijk 3500 VS-militairen in Afghanistan zijn, 1000 meer dan het aantal dat tot nu toe bekend is gemaakt. Op basis van Amerikaanse, Europese en Afghaanse bronnen stelt de Times vast dat onder meer special forces en tijdelijk gestationeerde eenheden niet zijn meegeteld. Dat geldt voor de Rangers van Joint Special Operations Command (JSOC), licht uitgeruste landmachtcommando's, die zowel door het Pentagon als door de CIA kunnen worden ingezet voor speciale operaties.
De Times legt uit dat het een bekende praktijk is om VS-troepen die worden ingezet voor speciale missies van de CIA of andere diensten in landen als Jemen, Syrië of Mali niet mee te tellen in de officiële cijfers. Daarnaast is onder het bewind van president Trump, maar ook al eerder onder Obama, het regelmatig rouleren van troepen door de legerleiding gebruikt om de totalen lager te laten schijnen dan ze in werkelijkheid zijn om aan kontrolerende instanties te ontsnappen.
De VS-eenheden in Afghanistan zijn momenteel verdeeld over een twaalftal bases, die meest worden bezet door special forces en luchtmachtonderdelen. In het zuiden vliegen ze nog vrijwel elke nacht missies. Een jaar geleden waren er nog 12.000 VS-militairen in het land. Nu zijn er naast de 3500 Amerikanen ook 7000 troepen van de (NAVO)bondgenoten. Het artikel stelt dat het logistiek al vrijwel onmogelijk is die voor 1 mei terug te trekken, de door Trump met de Taliban afgesproken datum. Volgens een Afghaanse officiële bron zou eerder deze week in de noordelijke provincie Faryab een districtshoofdstad in handen van de Taliban zijn gevallen, waarbij een herhaald verzoek om VS-luchtsteun niet beantwoord werd.
Bron: The New York Times (Thomas Gibbons-Neff, Helene Cooper, Eric Schmitt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten