woensdag 24 maart 2021

Luchtverdediging Bundeswehr gaat zich richten op drones

23 maart - De komende jaren gaat de Bundeswehr de luchtverdediging op de grond koncentreren op de bestrijding van drones. Voor de raketafweer en ook tegen vliegtuigen zal tot 2030 het bestaande wapensysteem Patriot in een gemoderniseerde vorm gebruikt blijven worden. De beslissing over een nieuw Taktisch Luftverteidigungssystem (TLVS) wordt uitgesteld vanwege de hoge kosten (13 miljard euro).
De nieuwe besluitvorming is in belangrijke mate het resultaat van de recente oorlog in de Kaukasus rond Nagorno-Karabach, waarin de drones van Azerbeidzjan een beslissende rol speelde.
De technologie voor de modernisering van de Patriot kost 600 miljoen euro. Tot op zijn laatst 2026 moeten tevens nieuwe systemen worden aangeschaft voor de mobiele nabijverdediging tegen drones (en vliegtuigen). Het wapensysteem dat hiervoor in aanmerking komt is  IRIS-T SLM/SLS. Hiervoor moet de luchtmacht 500 extra personeel aantrekken en vanaf volgend jaar 3 miljard euro uitgeven, waarvoor nog geen dekking is in de begroting. Nog duurder is de vervanging van het bestaand vaste Mantissysteem (op een betonnen plaat) door een mobiel systeem. Dat kost 4 miljard euro en daarvoor zijn 1500 extra arbeidsplaatsen benodigd.
TLVS had eigenlijk de Patriot moeten vervangen en is een soort voortzetting van het vastgelopen multinationale MEADS-projekt waaruit de VS zich hebben teruggetrokken. Bij de Patriot is verder de Duits-Nederlandse samenwerking van belang. In 2018 is de Duitse Flugabwehrraketengruppe 61 in Todendorf ondergebracht bij het Nederlandse Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). De uitgebreide samenwerking van Duitsland en Nederland op gebied van de grondgebonden luchtverdediging gaat door het leven onder de naam Apollo.
Bronnen: Augen Geradeaus (T. Wiegold), Defense News (Sebastian Springer)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten