dinsdag 23 maart 2021

De Vijfde Vloot oefent in de Arabische Zee

21 maart - Onder leiding van de Vijfde Vloot van de VS-marine oefenen Frankrijk, België, Japan en de VS tijdens de Group Arabian Sea Warfare Exercise (GASWEX) 21 in de Arabische Zee en de Golf van Oman, de toegangsweg tot de Perzische Golf.
De deelnemers: schepen en vliegtuigen van het eskader van het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle, het bevoorradings- en commandoschip Var (A 608), de fregatten Provence (D 652) en Chevalier Paul (D 621), het Belgische fregat Leopold I (F 930) en de Japanse destroyer Ariake (DD 109). Van de kant van de US Navy de Amifibische Parate Groep (ARG) Makin Island (ARG) met aan boord de 15e Marine Expeditionary Unit (MEU), de geleide-wapen-kruiser Port Royal (CG 73) en vliegtuigen F-35, P-8, MH-60 (helikopter), F-16, E-3 en tankvliegtuigen.
De groep van de Makin Island (LHD-8) had enkele dagen daarvoor de Perzische Golf verlaten na daar meer dan een maand operaties te hebben uitgevoerd. Tijdens de passage van de Straat van Hormoez werd het eskader begeleid door de kruiser Port Royal. Met ze mee ging de varende maritieme basis Lewis B. Fuller (ESB-3), die sinds 2017 vrijwel constant actief is in de Perzische Golf met standplaats Bahrein.
* Hier is dus een flinke geallieeerde oorlogsvloot verzameld, waarbij in de berichtgeving duidelijk wordt dat dit machtsvertoon gericht is tegen Iran.
Bronnen: US Navy (persbericht), USNI News (Sam LaGrone)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten