vrijdag 12 maart 2021

Waar zijn de Duitse legioenen?

7 maart - Het blog Augen Geradeaus heeft een overzicht gemaakt van de buitenlandse missies van de Bundeswehr, hieronder een uittreksel.
- Operation Resolute Support (Afghanistan): 1100 soldaten waarvan de meeste in Mazar-i-Sharif in het noorden; NAVO-operatie voor advies en steun aan de Afghaanse veiligheidstroepen tegen rebellen; gepland is een verlenging van het mandaat tot 31 januari 2022.
- MINUSMA (Mali): 900 soldaten in Gao bij de VN-operatie om Mali te stabiliseren; mandaat loopt tot 31 mei 2021.
- EUTM Mali: 100 soldaten bij de trainingsmissie van de EU; hierin zullen in het voorjaar nog een aantal soldaten geïntegreerd worden, die tot nu toe in een aparte niet gemandateerde missie in Niger de Mission Gazelle uitvoerden, training door gevechtsduikers van de Duitse marine (wordt een special forces inzet). Mandaat tot 31 mei 2021.
- KFOR (Kosovo): 90 soldaten bij een NAVO-strijdmacht, die onder meer toezicht houdt op de openbare orde, de legeropbouw en het proces naar een stabiele demokratie. Mandaat duurt zolang de betreffende VN-resolutie en bijbehorend NAVO-besluit van kracht zijn.
- Sea Guardian (Middellandse Zee): Maritieme veiligheidsoperatie van de NAVO met bevoegdheid om zo nodig schepen in beslag te nemen en weg te slepen. Duitsland levert momenteel het bevoorradingsschip Werra dat actief is in de Egeïsche Zee. Mandaat tot 31 maart 2022.
- EUNAVFOR MED Irini (Middellandse Zee): Maritieme crisisinterventie van de EU, vooral gericht op het wapenembargo tegen Libië. Duitsland stuurt afwisselend een schip (het bevoorradingsschip Berlin is momenteel op weg) en een maritiem verkenningsmiddel. Mandaat tot 30 april 2021.
EUNAVFOR Atalanta (voor de Somalische kust): Operatie tegen piraterij op basis van VN- en EU-besluiten. Sinds 2016 heeft Duitsland geen schip meer geleverd, alleen van tijd tot tijd een maritiem verkenningsmiddel. Mandaat tot 31 mei 2021.
- UNIFIL (Libanon) - 130 soldaten bij het maritieme deel van de VN-missie tegen wapensmokkel en om de grens met Israël te bewaken. Duitsland levert momenteel de commandant, het korvet Magdeburg en personeel voor de staf in het hoofdkwartier Naqoura en de Duitse basis op Cyprus. Mandaat loopt tot 30 juni 2021
- Operation Inherent Resolve (Irak-Syrië)/NATO Missie Irak - Enige missie zonder mandaat van VN, NAVO of EU, maar in de coalitie tegen ISIS. Duitsland levert 240 militairen en stationeert een tankvliegtuig in Jordanië en een radarinstallatie op de vliegbasis Al Asad in Irak. Training in Erbil in Iraaks Koerdistan en in Centraal-Irak opgeschort wegens Corona. Mandaat tot 31 januari 2022.
UNMISS (Zuid-Soedan) - 10 soldaten bij het hoofdkwartier van de VN-missie en als waarnemers. Mandaat tot 31 maart 2022.
Daarnaast zijn er nog een aantal missies zonder dat een mandaat van de Bondsdag is vereist. Het betreft NAVO-missie Ägäis (alweer de Werra), enhanced Forward Presence Litouwen (een bataljon met 600 soldaten), NATO Air Policing Baltikum (momenteel vijf Eurofighters en 170 soldaten) en kleine VN-missies in de West-Sahara en Jemen.
Bron: Augen Geradeaus (T. Wiegold)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten