zaterdag 6 maart 2021

Luchtmachtvertoon rond de Baltische Zee

1 maart - US Air Forces in Europe-Air Forces Africa (de nieuwe naam voor het commando van de VS-luchtmacht in Europa) heeft afgelopen week een Combined Joint Command and Control demonstratie gegeven in de internationale wateren en het luchtruim rond de Baltische Zee. Daar deden ook onderdelen van de VS-marine in Europa ('Joint') en Poolse, Nederlandse en Britse luchtmachteenheden ('Combined') aan mee. Het was dus een staaltje machtsvertoon van de NAVO-luchtmachten in Europa. De demonstratie verliep in twee afzonderlijke delen. Het ene was een scenario voor het gebruik van het Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) boven de Baltische Zee. JASSM is een precisiewapen voor bombardementen op goed verdedigde gronddoelen, dat vanaf een afstand wordt gelanceerd door de vliegtuigen. Deelnemers waren F-15Cs en F-15Es van de 48ste Fighter Wing uit Lakenheath (VK), een P-8 Poseidon verkenningsvliegtuig van de US Navy, KC-135 tankvliegtuigen uit Mildenhall (VK) en een C-17 tranportvliegtuig van USAF Mobility Command.
Het gelijktijdige tweede deel bestond uit de verdediging van de Duitse vliegbasis Ramstein door de Nederlandse en de Amerikaanse luchtmacht tegen een aanval met drones en kruisraketten. Nederlandse F-35s traden op als verbindingsschakels tussen de luchtverdediging op de basis zelf en 10th US Army Air Missile Defense Command.
* Hier werd dus aanval en verdediging tijdens een grote luchtoorlog in Europa beoefend. Zoveel mogelijk sensoren vormden een gecoördineerd netwerk om de gevechtsvliegtuigen met hun aanvalswapens van informatie te voorzien.
Bron: Persbericht USAFE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten