donderdag 4 maart 2021

Nederlandse commando's krijgen hun eigen 'enablers'

2 maart - De Special Operation Forces (SOF) van het Nederlandse Corps Commandotroepen (KCT) krijgen met ingang van 1 juni hun eigen vaste groep van enablers. Dit zijn gespecialiseerde ondersteunende troepen (zoals genie, explosievenopruiming, logistiek) die de special forces bij hun inzet effektiever maken. In de nieuwe SOF Support-compagnie, die geplaatst wordt in Roosendaal en Rucphen, komen onder meer een verbindingspeloton (CIS - communicatie- en informatiesystemen), een geneeskundig peloton (GNK), een logistiek peloton (LOG), een groep gevechtshonden en een Special Operations Intelligence Cell. Het personeel was deels al aanwezig bij de staf van KCT, maar wordt met nieuwe funkties versterkt.
Daarnaast worden de Charlie- en Deltacompagnies van 12 Infanteriebataljon (Schaarsbergen) 11 Luchtmobiele Brigade omgevormd tot SOF supporteenheden. Die compagnies blijven wel onderdeel van de brigade en houden de luchtmobiele inzet als hoofdtaak. Het betreft onder meer een verkenners- en sluipschuttersteam, een mortiergroep en een vuursteungroep.
Het hele reorganisatieproces duurt nog tot 2023, maar de eerste enablers zullen in juni a.s. beschikbaar komen.
* Dit is een lang gekoesterde wens van KCT. Als het lukt hoeven ze minder te konkurreren met de brigadecommandanten voor ondersteunende troepen. De kern van de zaak is dat rond de special forces een eigen tweede vestzakkrijgsmacht wordt opgebouwd. De kunst zal zijn allerlei verdubbelingen tegen te gaan.
Bron: Landmacht (Vanessa Strijbosch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten