vrijdag 23 december 2016

Eygelshoven loopt vol met Amerikaanse tanks

16 december - Een aantal M1 Abram tanks, Bradley pantserinfanterievoertuigen en M109 Paladin gemechaniseerde houwitsers is gisteren aangekomen in het VS-depot in het Limburgse Eygelshoven. De Amerikaanse landmacht is vanaf september bezig in Europa vijf permanente depots voor materieel en munitie in Europa aan te leggen in het kader van de Army Prepositioned Stocks. (APS). De depots moeten voldoende zijn om een in geval van alarm en bij oefeningen in te vliegen zware pantserbrigade van 4000 militairen en 2000 voertuigen te voorzien van wat ze nodig hebben. Extra stootkracht dus bij een gewapend konflikt met Rusland.
De depots komen in Nederland, België (Zutendaal), West-Polen en Duitsland (Dulmen en Bruchmühlbach-Miesau). In 2017 zullen nog drie andere depots worden geopend. Het depot in Limburg dateert uit de Koude Oorlog (1985) en was sinds 2006 verlaten. Het heeft zes gebouwen die elk geschikt zijn voor het materieel van een bataljon. De gebouwen en de plaats waar voertuigen op de trein worden gezet zijn opgeknapt. 300 personeelsleden zullen worden getraind voor de overslag naar de trein.
Momenteel zijn er alleen twee lichte VS-brigades in Europa, de 173ste Luchtmobiele Brigade in Italië en het 2e Stryker Regiment Cavalerie in Duitsland. Het Congres heeft in totaal 3,4 miljard dollar uitgetrokken voor de versterking van de NAVO in Europa.
Komende juli zal oefening Swift Response 17 worden gehouden om de snelle interventie binnen 18 uur vanaf het marsbevel aan de eenheden door te exerceren. Daarbij zal van te voren een VS-bataljon zijn gestationeerd op een basis in Polen om de reaktietijd te verkorten.
Bronnen: NBC News (Andy Eckhart, Carlo Angerer), Daily Express (Will Kirby), US Army (Sgt 1 Jacob McDonald), Boekje Pienter
AANVULLING: De officiële naam van het depot is Army Preposisitioned Stocks Eygelshoven (APS-E)
Bron: Defensiekrant 2016/25
UPDATE: 23 december - Op 1 mei 2017 zal het Amerikaanse leger opnieuw gebruik gaan maken van het depot in het Belgische Zutendaal om materieel, zware voertuigen en munitie te 'prepositioneren'. Er is sprake van tussen 200 en 250 lokale banen. De militaire attaché van de VS in België had hier half vorig jaar een verzoek toe gedaan. In september 2015 stemde het Belgische kabinet ermee in. Volgens de afspraken mogen de Amerikanen zeker tien jaar blijven. Ze gaan negentien loodsen gebruiken en een gezamenlijk munitiedepot, een onderhoudsfaciliteit, brandstofbevoorrading en een kantoor. Op 1 mei 2018 moet de site helemaal operationeel zijn.
Bron: De Morgen (Belga)Geen opmerkingen:

Een reactie posten