dinsdag 13 december 2016

Geheime oorlogen van het Pentagon

8 december - Als antwoord op een verzoek van War is Boring op basis van de Freedom of Information Act (FOIA) is het Pentagon afgekomen met een lijst van veertien operaties van het Special Operations Command (SOCOM) over de hele wereld, een momentopname van 11 februari 2015.
- Operation Jukebox Lotus, de inzet die volgde op de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi ter beveiliging van VS-diplomaten en ander personeel. De missie maakte gebruik van Naval Air Station Sigonella op Sicilië en Naval Support Activity in Souda Bay op Kreta. Dit duurde zeker twee en een half jaar.
- Operation Juniper Micron, de steun voor Franse interventietroepen en de VN-vredesmacht in Mali met tankvliegtuigen, ingevlogen troepen en inlichtingen.
- Operation Juniper Nimbus, adviseurs en bijstand voor het Nigeriaanse leger tegen Boko Haram tot 2014 na een geschil over mensenrechten. Daarna gingen wel dronevluchten tegen Boko Haram door vanuit Tsjaad en Kameroen.
- Operation Observant Compass tegen Joseph Kony en het het Lord's Resistance Army in Oeganda vanaf 2011, tevens in de Centraal-Afrikaanse republiek, DR Congo en Zuid-Soedan.
- Voortzetting van Operation Enduring Freedom tegen met al-Qaida verbonden terreurgroepen onder de namen Operation Octave Shield (Oost-Afrika) en Juniper Shield (West-Afrika).
- Operation Objective Voice, propaganda tegen terreurgroepen in Afrika via websites als Magharebia en Sabahi.
- Vier operaties met het woord Obsidian waaronder Obsidian Mosaic, vermoedelijk contraterrorisme.
- Drie operaties met het woord Hunter, waaronder Yukon Hunter, die vermoedelijk in Jemen speelt in het kader van terreurbestrijding.
War in Boring konstateert dat de codenaam Juniper lijkt te slaan op operaties in West-Afrika. Ze hebben in augustus 2016 om een update gevraagd bij SOCOM.
Bron: War is Boring (Joseph Trevithick)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten