dinsdag 8 april 2014

Russische troepenopbouw rond Belgorod

2 april - Jane's Defence Weekly heeft aan de hand van satellietfoto's de aanwezigheid vastgesteld van Russische luchtmobiele troepen op een oefenterrein ten westen van Belgorod, een distriktshoofdstad rond 40 km ten noorden van de Oekraïense grens. Volgens Jane's zou het gaan om troepen van de 76th Air Assault Division uit Pskov (uit de buurt van Leningrad) en de 106th Guards Airborne Division in Tula (ten zuiden van Moskou). De beelden tonen een tentenkamp met voertuigen zoals in gebruik bij luchtlandingsdivisies. Er zijn ook enkele helikopters, landingsplaatsen daarvoor en mogelijk tankwagens (fuel tankers) zichtbaar.
De troepenkoncentraties lijken volgens Jane's te hebben plaatsgevonden tussen 21 en 31 maart. Het meest logisch is dat de troepen hebben geoefend en vervolgens in bivak zijn gebleven.
Een dag eerder had Jane's al gemeld dat een Russisch tankbataljon met meer dan 30 T-72 tanks was aangekomen op de Krim. In de ogen van Jane's is dit "onderdeel van een voortgaande troepenopbouw om elke mogelijke poging van de kant van de Oekraïne om het schiereiland terug te nemen te voorkomen". De Russische troepen die tot nu toe op de Krim aktief waren, hadden BTR-80 pantserinfanterievoertuigen ondersteund door 122mm en 152mm getrokken artillerie. Beelden via sociale media laten ook de inzet zien van een Russische batterij van het geavanceerde S-300 luchtverdedigingssysteem ter bescherming van de luchtmachtbasis Gvardeyskoe op de Krim.
Bron: Jane's Defence Weekly (Sean O'Connor, Tim Ripley)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten