maandag 21 april 2014

De onopvallende presentie van AFRICOM

13 april - Nick Turse onderzoekt bij TomDispatch de opgevoerde aktiviteiten van AFRICOM, die voor de publiciteit zo onopvallend mogelijk worden gehouden. Het gaat dan onder meer over de ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) die met behulp van drones wordt uitgevoerd vanuit Base Aérienne 101 in Diori Hamani International Airport in Niamey, hoofdstad van Niger. Daarnaast zijn er in dat land ook nog twee contra-narco-terrorisme projekten in Arlit en Tahloua. Deze laatste worden gebouwd door het Pentagon voor gebruik door de veiligheidstroepen van Niger, maar een nog te bouwen steunpunt voor de VS wordt ook overwogen. De Amerikaanse luchtmacht is al op zoek naar een leverancier voor grote hoeveelheden vliegtuigbrandstof voor het vliegveld Mano Dayak International Airport, eveneens in Niger.
De mogelijkheid bestaat dat een grotere VS-basis voor West-Afrika wordt overwogen, vergelijkbaar met Djibouti in het oosten.
Verder dient een vliegbasis in Ouagadougou, Burkina Faso, als thuishonk voor een Joint Special Operations Air Detachment en voor het Trans-Sahara Short Take-Off and Landing Airlift Support initiatief. In Tsjaad zit een ISR liaison team.

Ten slotte zijn er aanwijzingen uit dokumenten dat in Mali voor de opstand van 2012 een Amerikaanse militaire compound werd gebouwd in Gao. Het ging onder meer om een onderhoudsgarage (zie foto boven). Dit is de plaats waar de Nederlandse militairen heengaan. Het terrein is vermoedelijk door de Amerikanen verlaten na de coup destijds.
Bron: TomDispatch (Nick Turse)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten