donderdag 10 april 2014

Syrische rebellen krijgen TOW anti-tankwapens

7 april - Jane's Defence Weekly konstateert dat de Syrische opstandelingen tussen 1 en 5 april videomateriaal hebben vrijgegeven waarop is te zien hoe ze voor het eerst zware anti-tankraketten van het type TOW inzetten. De M220 TOW is een zwaardere raket (80 kg zonder de richtmiddelen) met een groter bereik en effektiever dan de tot nu toe gebruikt systemen. Het is door het gewicht geen typisch guerrillawapen. De TOW, die van Amerikaanse makelij is, is in het verleden op grote schaal geëxporteerd naar Saoedi-Arabië en Turkije en in de jaren tachtig ook illegaal (in het kader van de Irancontra-affaire) naar Iran. Jane's merkt op dat Qatar en de Emiraten - andere leveranciers van de Syrische rebellen - Europese anti-tankwapens gebruiken (HOT en MILAN). De nu getoonde TOWs lijken in puike konditie en dateren vrij zeker niet uit de jaren tachtig. Evenmin betreft het een door Iran zelf vervaardigde versie van het wapen, dat een afwijkend vizier heeft.
De groep die de wapens toont, is een kleine splintergroep van de Syrian Military Council, het kanaal dat is opgezet voor steun aan 'gematigde' rebellen. De VS zouden in elk geval formeel op de hoogte moeten zijn gesteld van de levering.
Het bericht van Jane's volgt op een reeks verslagen in de internationale pers die melding maken van grotere militaire steun van de VS en bondgenoten (Saoedi-Arabië, Jordanië, de Emiraten en Frankrijk) voor de rebellen in de vorm van training en wapens, zoals anti-tankwapens, maar geen luchtdoelraketten. Er zou de laatste hand worden gelegd aan een plan hiervoor. Hierbij betrokken bronnen van Reuters vertellen "dat de regering Obama accepteert dat het plan geen beslissende ommekeer in het konflikt kan vormen in het nadeel van Assad, maar dat de hulp van de VS de kans kunnen vergroten dat, als Assad wordt afgezet, de VS bondgenoten zullen hebben bij de suksesvolle revolutionaire krachten."
Het lijkt er al een tijdje op dat de VS geduldig een eigen 'derde macht' aan het opbouwen zijn die op de langere termijn een rol kan spelen bij de uiteindelijke oplossing voor de Syrische burgeroorlog.
Jane's Defence Weekly (Charles Lister), Reuters (Mark Hosenball, Missy Ryan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten