donderdag 24 april 2014

Het Russische leger heeft een kleine nieuwe vriend

20 april - War is Boring brengt de militaire relaties tussen Rusland en Cyprus in beeld. Het valt nog wel mee in vergelijking met de twee vliegbases die de Britten in hun oude kolonie hebben, de 1000 Griekse militairen in de zuidelijke Republiek Cyprus en de volgens sommige schattingen 30.000 op het noordelijke met Turkije verbonden deel. Het is een van de meest gemilitariseerde landen ter wereld.
In elk geval heeft het Russische vliegdekschip Admiral Kuznetsov, nu op weg voor de thuisreis naar het noorden, tijdens het verblijf in de Middellandse Zee van de laatste drie maanden twee keer de haven van Limassol aangedaan. Limassol is ook - ondanks het EU-embargo - een transithaven geworden voor Russische wapenleveranties naar Syrië. Van belang is ook dat Cyprus in de jaren negentig tientallen Russische T-80 tanks heeft gekocht en in 2010 nog eens 41 van deze tanks.
De Russische marine zou best een marinebasis op Cyprus willen hebben. Maar tot nu toe heeft de Cypriotische regering alleen ingestemd met gebruik van de vliegbasis Andreas Papandreou voor Russische militaire vliegtuigen en de haven van Limassol voor oorlogsschepen.
Bron: War is Boring (Robert Beckhusen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten