dinsdag 8 april 2014

Geheime drone-oorlog ook ondersteund vanuit Duitsland

3 april - Vanuit de Amerikaanse basis Ramstein in Rijnland-Palts worden niet alleen zoals tot nu toe aangenomen drone-aanvallen ondersteund in Afrika, maar vindt ook planning plaats van aanvallen in Jemen en Pakistan. Dat melden NDR Panorama en de Süddeutsche Zeitung op basis van dokumenten en het verhaal van een Amerikaanse dronepiloot die klokkenluider is geworden (Brandon Bryant).
Data van drones worden via (ook kommerciële) satellietverbindingen doorgegeven naar Ramstein en vandaar via een transatlantische kabel naar de basis in de VS waar de dronepiloten zijn gestationeerd.
De data kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op gegevens van mobiele telefoons. Via een techniek met de naam Gilgamesh kan de drone de signalen opvangen die zijn bestemd voor de telefoonmasten van een mobiel netwerk. Daarmee kan de lokatie van het mobieltje exakt worden vastgesteld, essentieel voor de doelopsporing.
Daarnaast is er in Ramstein sinds februari 2003 (kort voor de Irakoorlog) een onderdeel dat Distributed Ground System 4 (DGS-4) heet. Dit is een centrum waar live-beelden van drone-aanvallen worden geanalyseerd, gekombineerd met ander soort inlichtingen en verwerkt tot aanwijzingen voor de dronepiloten. Er zijn wereldwijd nog vier van dit soort centra: DGS-1 in Langley, Virginia (hoofdkwartier CIA), DGS-2 op luchtmachtbasis Beale, Californië, DGS-3 in Osan, Zuid-Korea en DGS-5 op Hawaii.
Bronnen: Tagesschau (Volkmar Kabisch), Panorama (R. Bongen, S. Buchen, J. Goetz, V. Kabisch, A. Kempmann)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten