maandag 14 april 2014

NAVO gaat Baltische patrouilles opvoeren

8 april - De NAVO zal vanaf volgende maand het aantal routinepatrouilles boven de Baltische staten gaan opvoeren. Tot nu toe waren er (sinds 2004) vier jachtvliegtuigen van de NAVO in de regio gestationeerd. De VS, die de patrouille momenteel uitvoeren, hebben het aantal al verhoogd tot tien F-15s. De volgende periode van vier maanden, die begint in mei, zullen het er twaalf worden. Polen, dat dan het commando voert, zal vier Mig 29s leveren. Engeland zal vier Typhoons bijdragen en Denemarken heeft vier F-16s aangeboden plus nog eens twee die in Denemarken zelf stand-by blijven. Naast de huidige vliegbasis in Litouwen heeft nu ook Estland de vliegbasis in Aman beschikbaar gesteld. De Denen zouden vandaaruit kunnen vliegen.
Verder heeft ook Frankrijk voor deze periode van mei tot augustus vier gevechtsvliegtuigen aangeboden (Rafale of Mirage). Die zullen vermoedelijk in Polen worden gestationeerd. Aan Duitsland zal mogelijk gevraagd worden om de zes Eurofighters die het bereid is bij te dragen in de volgende periode van september tot december te leveren. Portugal heeft dan de leiding.
Frankrijk heeft ook nog een AWACS aangeboden om de AWACS-vloot van de NAVO met een vliegtuig uit te breiden. Tot nu toe voeren deze twee vluchten per dag uit boven Polen en Roemenië om de situatie in de Oekraïne te monitoren. De VS en Nederland leveren hier tankvliegtuigen voor en ook Turkije heeft er nu één aangeboden.
Bron: Reuters (Adrian Croft)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten