woensdag 23 april 2014

Amerikaans raketschild in Europa stuit op operationele problemen

15 april - Een rapport van het Government Accountability Office (GAO - de Amerikaanse Rekenkamer) geeft aan dat er een aantal problemen zijn geweest rond het plaatsen van elementen van het Amerikaanse raketschild in Europa. Dit heeft onder meer betrekking op de Amerikaanse Patriots die in Turkije staan. De Patriots van de VS hebben een aantal weken werkloos op een Turks vliegveld verbleven, omdat de nodige overeenkomsten met het gastland (de zogenaamde host nation - Turkije dus) niet op tijd waren afgerond. Er was ook onduidelijk welke inlichtingen rond de Patriotsystemen konden worden gedeeld met niet-Amerikaanse strijdkrachten. En de Amerikaanse soldaten waren niet getraind in de gebruikelijke NAVO-procedures en -taktieken.
Een ander probleem dat het rapport aansnijdt is, dat de door de VS in de Turkse provincie Kurecik geïnstalleerde X-band radar voor het raketschild nog steeds niet samen kan werken met de gelijksoortige radarinstallatie die in Qatar staat. De eerste valt onder het Europese commando (EUCOM) en de tweede onder Central Command (CENTCOM). De data worden niet uitgewisseld tussen deze regionale commando's.
Bron: Global Security Newswire (Rachel Oswald)

GAO, Ballistic Missile Defense - Actions Needed to Adress Implementation Issues and Esitmate Long-Term Costs for european Capabilities. April 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten