dinsdag 19 november 2013

NSA had personeel bij Fusion Center in Mexico-Stad

14 november - Uit na een verzoek via de Freedom of Information Act vrijgegeven dokumenten blijkt dat NSA-personeel  regelmatig rouleerde naar een geheim Mexico Fusion Center op de Amerikaanse ambassade in Mexico-Stad. De NSA-analisten hielpen bij de operaties die zicht moesten bieden op high value targets. Een fusion center is een instelling waar verschillende diensten en eventueel lokale autoriteiten informatie over aktiviteiten en dreigingen met elkaar uitwisselen. Op de ambassade was  was onder meer ook personeel aanwezig van de militaire inlichtingendienst DIA en het narcoticabureau van het Pentagon. Ondersteuning werd geleverd via Northern Command (NORTHCOM) van het Amerikaanse leger.
Uit het materiaal blijkt een tweesporenbeleid van de Amerikaanse inlichtingendiensten in Mexico. Enerzijds waren er joint intelligence centers (soms ook fusion centers genoemd), die werden bemensd met personeel van Mexicaanse en Amerikaanse diensten. Anderzijds was er de unilaterale operatie op de ambassade waar Mexicanen geen toegang toe hadden.
De term high value target had vaak betrekking op leiders van terroristische groeperingen of vijandige staten. Uit het nu via O Globo in Brazilië gelekte materiaal van Edward Snowden blijkt dat met dezelfde term ook de presidenten van Mexico en Brazilië werden aangeduid.
Bron: Migation Declassified (Michael Evans)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten