woensdag 20 november 2013

Minder geld voor operaties AFRICOM

15 november - Africa Command gaat de trainingsmissies voor de Afrikaanse legers wat inkrimpen. Het regionale commando van het Pentagon moet in 2014 mogelijk 40 miljoen dollar inleveren in verband met de beperking van het begrotingstekort in de VS, de zogenaamde sequester. Het betekent dat er wel op het zelfde aantal plaatsen zal worden geoefend, maar met wat minder troepen. Het hoofdkwartier in Stuttgart wordt met 20% ingekrompen. AFRICOM heeft op elk moment rond 5000 militairen in Afrika, een groot deel in Djibouti.
De laatste jaren had AFRICOM zich al verder gekoncentreerd op de militaire kerntaken ten koste van programma's voor soft power. Ook zijn er nieuwe eenheden voor speciale operaties en twee snelle interventiegroepen mariniers toegevoegd.
Volgens bevelhebber generaal David Rodriguez zijn er momenteel geen plannen voor operaties tegen Boko Haram in Nigeria. Rodriguez zei dat in Mali door de Franse aktie (ondersteund door Washington met inlichtingen en transportvliegtuigen) de strijders van al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) waren verspreid, hoewel hun aantal waarschijnlijk niet was verminderd.
Bronnen: Stars and Stripes (John Vandiver), Reuters (Peter Apps)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten