dinsdag 12 november 2013

Cyprus als observatiepost voor het Midden-Oosten

5 november - l'Espresso bericht dat Cyprus dienst doet als de geheime Brits-Amerikaanse luisterpost voor het Midden-Oosten. Toen het eiland in 1960 onafhankelijk werd behielden de Britten twee grote militaire bases. Op één daarvan, het Eastern Sovereign Base Area bij Dhekelia is het inlichtingenstation Ayios Nikolaos met de codenaam Sounder gevestigd. Van hieruit worden de verbindingen van het internet met het Midden-Oosten afgeluisterd door GCHQ, de Britse afluisterdienst. De NSA draait op voor een behoorlijk deel van de kosten en kan in ruil daarvoor meeluisteren. Er worden een aantal onderzeese gladvezelkabels afgetapt die op Cyprus aan land komen: SeaMeWe3, Lev Submarine System, Cadmos, MedNautilus Submarine System, Ugarit, Cios. De kabels lopen naar Israël, Syrië, Libanon, Egypte, Turkije, Griekenland, Italië enz.
In augustus had l'Espresso al onthuld dat GCHQ drie kabels die op Sicilië aan land kwamen aftapt: Fea, SeaMeWe3 en SeaMeWe4. Het Italiaanse bedrijf Telecom Italia Sparkle speelt een belangrijke rol.
Het toegang verkrijgen tot de kabels vereist medewerking van de lokale telekommunikatie-autoriteiten, in het geval van Cyprus de Cyprus Telecommunications Authority (CYTA). De kabels komen aan land bij een kuststation (landing station) en gaan vandaar over land naar een datacentrum, waar ze verknoopt worden met andere kabelnetwerken. Volgens experts wordt het dataverkeer daar gekopieerd met behulp van een passieve optische splitter. Een aparte glasvezelkabel stuurt het onderschepte materiaal dan naar een inlichtingenpost.
Op de luisterpost in Cyprus is ook Amerikaans inlichtingenpersoneel undercover gestationeerd. Ze doen zich voor als toeristen of ander soort reizigers, omdat er een overeenkomst is met Cyprus dat op de basis alleen Brits personeel mag werken.
Bronnen: l'Espresso (Nicki Hager, Stefania Maurizi)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten