6 november - BBC Newsnight baseert zich op bronnen bij de NAVO, het Witte Huis en de Israëlische militaire inlichtingendienst bij de stelling dat Saoedi-Arabië niet alleen heeft meebetaald aan het Pakistaanse kernwapen, maar er "in extremis" ook over zou kunnen beschikken. Het nieuws kan verband houden met de stand van zaken rond de nukleaire onderhandelingen tussen Iran en de westerse mogendheden.
De berichten over een Saoedische nukleaire kapaciteit gaan echter ver terug. In 1987 kochten de Saoedi's al een paar dozijn ballistische raketten voor de middellange afstand CSS-2 (Chinese naam DF-3). Deze raketten worden aangedreven met vloeibare brandstof en gelden als verouderd, hoewel China er nog wel een aantal in gebruik zou hebben. Ze zijn niet precies genoeg voor konventioneel gebruik en kunnen dus eigenlijk alleen nukleair worden ingezet.
Verder geldt in elk geval in het Westen als vrij onomstreden dat Saoedi-Arabië het leger van Pakistan en met name ook rakettechnologie en nukleaire laboratoria heeft gefinancierd.
Deze zomer heeft IHS Jane's de bouw van een nieuwe raketbasis voor CSS-2 in Saoedi-Arabië onthuld met rails voor lanceerinstallaties, die gericht zouden zijn op Israël en Iran. Het is onduidelijk of de nieuwe berichten deel uitmaken van een bluf om de Amerikanen de druk op Iran te laten opvoeren of een langer bestaand strategisch Saoedisch plan. Een expert die bij het Witte Huis heeft gewerkt, Gary Samore, denkt dat de Saoedi's om onder hun non-proliferatie-verplichtingen uit te komen, mogelijk het omstreden NAVO-model willen gebruiken. De kernwapens zouden dan Pakistaans bezit blijven (vergelijkbaar met de Amerikaanse in Volkel) en naar behoefte kunnen worden ingevlogen of voorwaarts gestationeerd onder Pakistaanse kontrole.
Het gespecialiseerde blog Arms Control Wonk meldde al in juli dat Saoedi-Arabië zijn Chinese raketten voor middellange afstand zou willen vervangen door de modernere DF-21 raket met vaste brandstof of de Pakistaanse Shaheen.
Bron: BBC News (Mark Urban)
Zie ook: 13 december 2013 - Bulletin of the Atomic Scientists, The Saudi proliferation question (Ali Ahmed)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten