26 november - Frankrijk gaat extra troepen sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Minister van defensie Le Drian zei dat rond 1000 Franse soldaten een Afrikaanse operatie om de orde te herstellen zullen ondersteunen. Het zou gaan om een inzet die een half jaar gaat duren.
Op dit moment zijn er al 410 Franse militairen ingezet in de hoofdstad Bangui, vooral in de buurt van het vliegveld. Volgens minister van defensie Tiangaye van de CAR zouden er nog 800 Fransen bijkomen.
Afgelopen maart verjoeg de guerrillakoalitie Seleka president Bozize en verving hem door de rebellenleider Djotodia. Sindsdien zijn gevechten uitgebroken tussen voormalige rebellen (meest moslims) en christenmilities. De konflikten krijgen steeds meer een interreligieus karakter, waarbij de milities elkaars dorpen aanvallen. Frankrijk wil volgende week een VN-resolutie laten aannemen om een Afrikaanse stabilisatiemacht in de CAR te versterken. Die moet dan later overgaan in een VN-vredesoperatie. De Afrikaanse troepenmacht MISCA beschikt nu over 2500 troepen. In december zou de Afrikaanse Unie de leiding overnemen en de sterkte worden opgevoerd tot 3600.
Bron: AFP (Michael Mainville)
UPDATE: 2 december - Afgelopen weekend zijn 200 Franse militairen aangekomen in Bangui ter versterking. Het nieuwe detachement bestaat vooral uit specialisten op het gebied van verbindingen en bevoorrading (brandstof). Ook 500 Congolese militairen zijn uit Brazzaville vertrokken naar de CAR. De komende dagen zullen een tiental vluchten met Antonov 124 vliegtuigen het nodige materieel aanvoeren. Andere luchttransporten hadden al plaatsgevonden vanuit Gabon.Verder waren vorige week rond 350 manschappen en een honderdtal voertuigen met een Frans marineschip, de helikoptercarrier Dixmude, aangekomen in de haven van Douala in Cameroun (600 km van de grens met de CAR). Ze zouden met lichte pantserwagens al snel via de weg naar de CAR zijn gegaan en daar aangekomen op de legerbasis Mkoko.
Bronnen: Le Monde, AFP
UPDATE 2: 5 december - Engeland heeft aangeboden om militaire transportvliegtuigen, mogelijk C-17 van de RAF, te sturen om Franse en Afrikaanse troepen en materieel te vervoeren.
Bron: The Telegraph (Mike Pflanz, Henry Samuel, Ben Farmer)
UPDATE 3: 7 december - De Franse sterkte zal worden opgevoerd tot 1600, die van de Afrikaanse Unie tot 6000. Op een Afrikaanse veiligheidstop in Parijs heeft president Hollande aan Engeland, Duitsland en andere EU-landen gevraagd de Afrikaanse bijdrage te helpen financieren.
Frankrijk heeft momenteel meer dan 5000 troepen permanent gestationeerd in heel Afrika en besteedt daar 400 miljoen euro per jaar aan. De operatie in Mali heeft tot nu toe 400-500 miljoen euro gekost, maar de EU is overeengekomen 50 miljoen euro te betalen voor de beginfase van de aktie in de CAR.
Bron: Associated Press (Krista Larson), AFP (Angus MacKinnon)
UPDATE 3: 9 december - De VS zal met C-17 vliegtuigen die zijn toegewezen aan Africa Command 850 troepen van Burundi transporteren naar de CAR. De operatie begint binnen 24 uur. Rond 25 Amerikaanse special forces blijven in het oosten van de CAR aktief bij de jacht op het Lord Resistance Army van Joseph Kony. Ze werken samen met Oegandese troepen.
Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)
UPDATE 4: 16 december
Een derde C-17 Globemaster wordt door de VS ingezet voor transport vanuit Burundi. Met de vliegtuigen zullen 160 Amerikaanse militairen in de CAR worden ingezet. Ook in Burundi is een Amerikaans logistiek team geaktiveerd. Er is door de VS 60 miljoen dollar vrijgemaakt voor de operatie die een week gaat duren.
De ministers van buitenlandse zaken van de EU onderzoeken de mogelijkheid van een militaire en civiele missie. Er lijkt voor het ogenblik nog weinig momentum te zijn hiervoor. Ook Polen, Spanje en België hebben logisitieke steun geleverd voor de Franse missie.
Bron: The Hill, Wall Street Journal (Laurence Norman)
NB De naam van de interventie is Operatie Sangaris, genoemd naar een lokale vlinder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten