woensdag 6 november 2013

Eis om logistiek akkoord tussen VS en Pakistan openbaar te maken

5 november - Een Pakistaanse politicus eist dat overeenkomsten over het transport van NAVO-containers uit Afghanistan via Pakistan openbaar worden gemaakt. Volgens Shujaat Hussain van de oppositiepartij PML-Q moeten er in het kader van de exit uit Afghanistan 750.000 containers met goederen ter waarde van 35 miljard dollar via Pakistan worden vervoerd.
Er is in Pakistan grote ontrust ontstaan na de geslaagde drone-aanval op de leider van een van de guerrillabewegingen in de noordwestelijke provincie Khyber-Pakhtunkhwa, Hakimullah Mehsud, aan de vooravond van onderhandelingen met de regering. De leider van de regerende partij in de provincie, Imran Khan, heeft gedreigd om de logistieke lijnen van de NAVO af te knijpen als de drone-aanvallen niet worden gestopt. Het is onduidelijk of hij daar ook de juridische mogelijkheden voor heeft. Inmiddels is er een provinciaal besluit dat de regering oproept om de transporten per 20 november te blokkeren.
Er is een overeenkomst met de VS die de konvooien toelaat tot 2015 de grens te passeren. In het verleden zijn de transporten af en toe onderbroken door politieke incidenten, korruptie of onveilige situaties. Er is een alternatieve route naar de haven van Karachi door de provincie Baloechistan, maar ook daar is het erg onrustig.
Bronnen: The Wall Street Journal (Saeed Shah), Daily Times (Pakistan, Asif Mehmood)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten