woensdag 6 november 2013

Israël boos op VS na 'lek' over luchtaanval

3 november - Israël heeft een reeks felle protesten afgegeven bij het Witte Huis, omdat een Amerikaanse woordvoerder bij CNN had bevestigd dat op 30 oktober de Israëlische luchtmacht een aanval heeft uitgevoerd op een Syrische basis bij Latakia. Israël, dat zelf in alle talen zwijgt over de aanval, vindt dit niet prettig, omdat het gevolg kan zijn dat Syrië zich genoopt ziet tot represailles. De Israëlische zender Channel 2 spekuleerde dat de regering Obama Israël wellicht wilde waarschuwen om op te houden met dit soort akties. Overigens is dit niet het eerste 'lek', bij eerdere gevallen dit jaar was het de rol van het Pentagon om informatie door te briefen aan de pers.
Het blog Tikun Olam meldde op basis van berichten in de Israëlische pers dat het doelwit van de aanval een depot zou zijn van Russische SA-125 luchtdoelraketten die bestemd waren om doorgeleverd te worden aan Hezbollah. Dit is een vrij oud model, maar zou recentelijk zijn gemoderniseerd en bruikbaar gemaakt voor inzet vanuit ondergrondse bunkers, waar het wapen door middel van een railsysteem minder kwetsbaar is voor aanvallen.
Er is daarnaast in de Amerikaanse berichtgeving ook sprake vaneen tweede aanval dezelfde dag op een militaire basis bij Damascus.
Bronnen: CNN (Barbara Starr), Times of Israel, Tikun Olam (Richard Silverstein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten