dinsdag 5 november 2013

Politie Maldiven koopt traangas en rubberkogels bij de Britten

3 november - Een firma die Brits eigendom is, heeft een grote hoeveelheid traangas, stungranaten en rubberkogels verkocht aan de politie van de Maldiven. De partij ter waarde van 100.000 dollar werd verkocht door WH Brennan in Singapore, een buitenlandse dochter van de Survitec Group in Southampton, en op 25 september verscheept door de Braziliaanse wapenhandelaar Condor Industries.
Mensenrechtengroeperingen maken zich zorgen, omdat de politie in de Malediven drie weken eerder de tweede ronde van de presidentsverkiezingen had verstoord. De oude president Mohamed Nasheed, die in januari 2012 was afgezet bij een door de politie gesteunde coup, stond op dat moment op winst. De verkiezingen zouden deze week worden overgedaan.
Vorig jaar waren er al vragen gerezen toen gebleken was dat 250 politiemensen van de Maldiven, waaronder de politiechef, waren getraind door het Scottish Police College.
De Britse regering zegt dat ze de order had willen tegenhouden als er vanuit Engeland was geleverd, omdat de gevolgen destabiliserend kunnen zijn en leiden tot meer repressie. Maar op buitenlandse dochters van Britse bedrijven hebben ze geen greep, dat is een maas in de wet. Survitec zelf, een bedrijf dat ook overlevingsmateriaal, boten en veiligheidsapparatuur verkoopt, zegt dat ze na het onderzoek van de Guardian vrijwillig de kontakten met de Malediven heeft opgeschort.
Bron: The Guardian (Severin Carrell)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten