maandag 7 december 2020

Meeste VS-troepen uit Somalië teruggetrokken (UPDATE)

5 december - President Trump heeft opdracht gegeven om bijna alle 700 VS-militairen uit Somalië terug te trekken. Eerder dit jaar verliet het VS-leger al de steden Bossaso en Galkayo. Afgelopen maand was er nog Amerikaanse militaire aanwezigheid in de zuidelijke havenstad Kismayo, op de vliegbasis Baledogle in de regio Neder-Shabelle in het zuiden en de hoofdstad Mogadishu, waar ook in de toekomst nog een aantal VS-militairen zal blijven.Sommige van de troepen worden verplaatst naar Djibouti en Kenia, vanwaaruit drone-aanvallen op de Somalische guerilla's van Al-Shabab zullen doorgaan.
De meeste Amerikaanse soldaten in Somalië waren daar om de elitetroepen Danab van het Somalische leger te trainen. Danab telt nu 850 special forces maar had moeten uitgroeien tot 3000, Het zijn de meest effektieve regeringstroepen. Daarnaast is ook paramilitaire afdeling van de CIA in het land. Eind november sneuvelde er een lid van het elite Team SEAL 6 van de marine, gedetacheerd bij de CIA.'[Volgens een ander bericht hoorde de betrokkene eerder bij de SEALs].
Bronnen: Reuters (Phil Stewart, Steve Holland), The Intercept (Matthew Cole, Nick Turse)
UPDATE: 20 december Het verplaatsen van VS-troepen van Somalië naar andere Oost-Afrikaanse landen heet Operation Octave Quartz en staat onder bevel van Special Operations Command - Africa [SOCAF]. De varende expeditionaire basis Hershel "Woody" Williams (normaal gestationeerd in Souda Bay op Kreta) met helikopterdek en vliegend materieel helpen bij de troepenverplaatsing. De Joint Task Force Quartz levert luchtsteun [met behulp van een daarvoor gespecialiseerd AC-130W Stinger II gevechtsvliegtuig] en een beveiligd luchtruim.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten