dinsdag 8 december 2020

Commando van special forces NAVO paraat gesteld

7 december - Een mobiel multinationaal hoofdkwartier voor special forces van de NAVO is operationeel verklaard. Het Composite Special Operations Component Command (C-SOCC) is vanaf 2017 opgebouwd door België, Nederland en Denemarken en kan meerdere task forces voor speciale operaties aansturen. Special forces van deze kleinere landen kunnen daarmee samenwerken binnen een struktuur die de grotere legers (Engeland, Frankrijk, Duitsland enz.) alleen kunnen verzorgen.
Het nieuwe commando werd bekend gemaakt tijdens de tiendaagse NAVO-oefening Operation Jupiter-Jackal 2020 op lokaties in Denemarken, België, Nederland, Duitsland, Italië, Noorwegen en Turkije. De oefening moet paraatheid en interoperabiliteit (kapaciteit om samen te werken) vergroten bij het plannen en uitvoeren van crisisinterventies van de NATO Strategic Direction South, de zuidflank van de NAVO. C-SOCC zal beschikbaar zijn voor de NATO Response Force van 2021.
In Nederland werd in november bekend dat België, Denemarken en Nederland de Composite Special Operations Air Task Group (C-SOATG) hebben opgericht die ondersteuning van luchtmachtonderdelen voor speciale operaties moet gaan regelen. Dit is een van de taakgroepen van C-SOCC. Deze taakgroep werd beproefd tijdens oefening Trojan Phoenix, waarbij onder meer digitale communicatie met de Joint Terminal Attack Controllers (JTAC), commando's die op de grond de doelen voor de luchtgmacht aanwijzen, werd getraind.
Bronnen: UPI (Ed Adamczyk), Vliegende Hollander (ritm Arthur van Beveren)
ZIE OOK: NATO Joint Warfare Center (JWC Stavanger), Steadfast Jupiter Jackal 2020 begins

Geen opmerkingen:

Een reactie posten