donderdag 3 december 2020

VS sluiten een aantal bases in Afghanistan (UPDATE 2)

27 november - Sinds het voorjaar heeft het VS-leger zeker tien bases gesloten in Afghanistan, zo meldt de Washington Post. De terugtocht maakt deel uit van een overeenkomst die in februari werd gesloten met de Taliban, maar waarover tot nu toe weinig details naar buiten zijn gekomen. Sommige van de bases zijn overgedragen aan het Afghaanse leger. Er zijn nog gesprekken gaande over wat er aan uitrusting en munitie terug moet worden gestuurd naar de VS en wat aan de Afghaanse regering kan worden gegeven.
Volgens de afspraken zouden vijf bases binnen 135 dagen worden verlaten, aldus de Post. Daaronder waren die in Tarin Kowt (provincie Uruzgan), Bost (Helmand), Gamberi (Laghman) en Lightning (Paktia). Verder zouden dit jaar worden gesloten: Jones (Kunduz), DeAlencar (Nangahar), Shaheen (Balkh), Bishop (Kaboel), Maymana (Faryab) en Qalat (Zabul). De VS zouden in elk geval de kapaciteit voor luchtaanvallen (vliegbasis Bagram ten noorden van Kaboel) en contra-terrorisme behouden. Maar ook grotere vliegbases zoals in Kandahar en Jalalabad huisvesten momenteel nog maar een handjevol VS-troepen.
Op welke activiteiten de verdere vermindering van 5000 tot 2500 VS-militairen op 15 januari betrekking heeft, die nu door president Trump is bevolen, is nog onduidelijk. De generaals zouden volgens de Post tegen een troepenniveau benden de 4500 zijn.
Andere NAVO-legers beginnen ook konsekwenties te trekken uit dit proces. Zo is de militaire aanwezigheid van Duitsland in Kunduz (Camp Pamir met 100 soldaten) beëindigd, waarbij wel werd uitgelegd dat de Bundeswehr zo nodig met helikopters weer kan worden ingevlogen ("Fly to advise"). Dit besluit van de Amerikaanse commandant van de NAVO-trainingsmissie Resolute Support werd overigens al in augustus genomen. De Bundeswehr blijft nog met 1200 militairen in Afghanistan, de meeste in Mazar-i-Sharif (Balkh). Een formeel NAVO-besluit over de verdere gang van zaken komt in februari na het aantreden van de nieuwe VS-president Biden.
Bronnen: The Washington Post (Susannah George, Dan Lamothe), BR24
UPDATE: 2 december - Het Pentagon heeft een plan goedgekeurd waarbij de VS twee grote bases en een aantal kleine 'satellietbases' in Afghanistan behouden en het troepenplafond van 2500 per 5 januari gehaald wordt, aldus de voorzitter van de verenigde stafchefs, generaal Milley, de hoogste militaire adviseur van de president.
Bron: Reuters (Phil Stewart)
UPDATE 2: 21 december - Momenteel zijn nog 4000 VS-militairen in Afghanistan en er wordt verder afgebouwd. Er zijn nu voor het eerst meer troepen van NAVO-bondgenoten dan van de VS in het land. De grootste kontingenten daarvan komen uit Duitsland, Engeland en Italië. Elk van deze landen had half juni rond 900-1000 troepen in de NAVO-operatie Resolute Support (Nederland 160).
Bron: Military.com (Hope Hodge Seck)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten