dinsdag 1 december 2020

Uitgebreid netwerk van Britse militaire bases overzee

24 november - Een onderzoek van de site Declassified UK heeft aan het licht gebracht dat het netwerk van Britse militaire bases en aanwezigheid wereldwijd uitgebreider is dan tot nu toe werd aangenomen. In het Midden-Oosten (inclusief de activiteiten op Cyprus die vooral met die regio te maken hebben) zijn 23 Britse bases en maken de Engelsen gebruik van nog 41 andere.
Er is Brits militair personeel aanwezig op 15 lokaties in Saoedi-Arabië. Daarvan zijn er een stuk of zes in de hoofdstad Rijad, waaronder het Air Operations Centre, waar Britse luchtmachtofficieren de bombardementen op Jemen volgen en vermoedelijk erbij helpen. Britse luchtmachtmilitairen (deels gedetacheerd bij BAE Systems in verband met de enorme wapenleveranties van dit bedrijf) zijn er ook op de vliegbases King Fahad bij Taif, King Khaled bij Khamis Mushayt dichtbij de grens met Jemen en King Faisal bij Tabuk.
Verder is er personeel in Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten (vliegbasis Al Minhad in Doebai), Bahrein (UK Naval Support Facility), Jordanië, Koeweit en Irak. De Britse luchtmacht heeft een gezamenlijk squadron Typhoon gevechtsvliegtuigen met Qatar op een basis in Lincolnshire. Op Cyprus zijn 17 militaire installaties en ook in Djibouti zitten Britse militairen. In Oman zijn 16 lokaties, waaronder een marinebasis en een oefenterrein voor tanks. Ook zijn daar Britse militairen gedetacheerd bij het leger van Oman.
Buiten het Midden-Oosten zijn er Britse militaire faciliteiten in Singapore, Brunei, Australië, Nepal en Pakistan. In Europa gaat het om zes landen, waaronder Estland en Tsjechië, in Afrika om Kenia
en in Amerika om Belize en Canada.
Bron: Middle East Eye (Ian Cobain)

AANVULLING: Middle East Eye zet in zijn artikel ook nog cijfers voor het Midden-Oosten op een rijtje. Het aantal aanwezige Britse militairen per land verschilt natuurlijk enorm:

Cyprus 2290
Irak 400
Saoedi-Arabië 130
Verenigde Emiraten 50
Oman 110
Turkije 40
Qatar 30
Bahrein 20
Jordanië 20

Declassified UK (Phil Miller), The UK military's overseas base network involves 145 sites in 42 countries. Daily Maverick (Zuid-Afrika), 24 november 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten