donderdag 3 december 2020

Druk oefenen in de Middellandse, Rode en Zwarte Zee

30 november - Egypte, Griekenland en Cyprus beginnen gezamenlijke oefeningen voor de kust van Egypte met het oog op toenemende spanning met Turkije over maritieme grenzen en gasexploitatie. Oefening Medusa 10 vindt plaats in de eerste week van december met deelname van marine, luchtmacht en speciale troepen. Dergelijke oefeningen zijn er al een tijd twee keer per jaar in de exclusieve economische zones. De vorige - Medusa 9 - vond plaats in november 2019. Afgelopen zomer was er weer een gepland, maar die werd uitgesteld vanwege Corona.
Defense News ziet een intensief Egyptisch oefenprogramma tot in 2021. Het begon in juli 2019 met Eagle Salute (samen met Saoedi-Arabië, Verenigde Emiraten en de VS), in juli van dat jaar werd in de Rode Zee geoefend met onder meer Saoedi-Arabië (Red Wave). Daarop volgde begin dit jaar Morgan-16, opnieuw met de Saoedische marine. Deze oefeningen worden in 2021 herhaald.
In november 2020 vond met landmacht en luchtmacht Saif Al-Arab plaats met de Emiraten, Saoedi-Arabië, Bahrein, Jordanië en Soedan. Met Soedan vond de luchtmachtoefening Nile Eagles-1 plaats. Eveneens in november Bridge of Friedship-3 in de Zwarte Zee met Egypte en Rusland. Verder Sword of Arabs met marines van Saoedi-Arabië, de Emiraten, Jordanië, Soedan en Bahrein op de basis Naguib in het noordwesten van Egypte.
Volgens een expert van Carnegie gaat het hierbij enerzijds om de diplomatieke kant (vlagvertoon, laten zien dat Egypte niet afhankelijk is van de VS), anderzijds de ekonomie (bescherming van gasvelden en - toekomstige - pijpleidingen.
Er is ook een intensieve opbouw van de Egyptische marine met een programma voor twee Mistral helikoptercarriers, vier korvetten, zeven fregatten, tien patrouilleboten en een raketboot.
Bronnen: Al-Monitor (Mohamed Saied), Defense News (Agnes Helou)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten