maandag 14 december 2020

B-52s boven de Perzische Golf (UPDATE)

10 december - De US Air Force heeft vandaag twee B-52H strategische bommenwerpers vanuit vliegbasis Barksdale in Lousiana tijdens een 36 uur durende missie naar het Midden-Oosten laten vliegen om Iran te waarschuwen voor anti-Amerikaanse acties of vergissingen. De route van de B-52s ging over Europa via het noordelijk deel van de Rode Zee, over Saoedi-Arabië naar de Perzische Golf, waarover van noord naar zuid werd gevlogen. Rond Qatar werd tegen de klok in een rondje gevlogen, waarbij steeds aan de westelijke kant van de Golf werd gebleven zonder het Iraanse luchtruim in te gaan. Daarna werd de terugtocht ingezet. Vliegtuigen van Saoedi-Arabië, Bahrein en Qatar begeleidden de B-52 daar. Eind november werd een dergelijke operatie vanuit vliegbasis Minot in Noord-Dakota gevlogen.
De operatie vond deels plaats omdat het vliegdekschip Nimitz volgens schema de regio eind dit jaar zou verlaten, een vertrek dat overigens is opgeschort.
Bron: NBC News (Courtney Kube)
UPDATE: 30 december - De luchtmacht van de VS heeft vandaag vanaf vliegbasis Minot in Noord-Dakota voor de tweede keer deze maand twee B-52's boven de Perzische golf laten vliegen als machtsvertoon ten opzichte van Iran. De strategische bommenwerpers maakten een non-stop rondvlucht langs de westelijke oever van de Golf en terug naar de VS. Het volgde op een aanval door een onbekende groep op 20 december met een goot aantal raketten (mogelijk 21) op de VS-ambassade in Bagdad, waarvan er negen op het ambassadeterrein landden. Een C-RAM luchtafweersysteem bij de ambassade, dat afgelopen zomer was geïnstalleerd, werd geactiveerd. Niemand werd geraakt.
Bron: Associated Press (Robert Burns)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten