vrijdag 2 september 2016

Turkije stuurt tanks Syrië in

25 augustus - Turkse tanks en honderden (Daily Beast meldt: 5000, Al-Monitor: 1500 en in de toekomst 5000) Syrische rebellen zijn gisteren de Syrische grens overgestoken en hebben de strategische grensstad Jarablus aan de westoever van de Eufraat ingenomen. De Turkse luchtmacht voerde aanvallen uit op ISIS-stellingen met F-16s, Er was weinig verzet van ISIS dat de stad tot dan toe in bezit had. De operatie heet Euphrates Shield en is tevens bedoeld om te voorkomen dat de Koerdische militie YPG het gebied ten westen van de Eufraat verovert, waardoor een aaneengesloten Koerdisch-Arabische regio in Syrië zou ontstaan.
De Turkse operatie werd ondersteund met Amerikaanse verkenningsvluchten boven het slagveld en acht luchtaanvallen met F-16s, A-10s en drones op ISIS in Jarablus. Volgens de Wall Street Journal "adviseerden special forces van de VS het Turkse leger bij de voorbereiding van het gevecht".
Vandaag gingen nog negen Turkse tanks de grens over om het offensief te versterken. Er zijn nu meer dan twintig tanks ingezet en ook zwaar geniemateriaal is de grens over gestuurd om wegen te openen. In aktie zijn (delen van) een pantserbatalon met rond 25 M60A3 tanks en een pantserinfanteriebataljon met rond 300 militairen. Bij Karkamis zou nog een pantserbrigade in reserve zijn volgens Al-Monitor
Volgens AFP is de operatie al twee jaar geleden gepland, maar was deze vertraagd vanwege bezwaren van Washington met betrekking tot de sterkte van de door Turkije gekontroleerde rebellen, een feitelijke blokkade door de Turkse legertop voorafgaand aan de couppoging en het risiko van een konfrontatie met Moskou.over het Russische vliegtuig dat is neergeschoten door de Turkse luchtmacht.
Bronnen van Al-Monitor in Ankara zeggen dat IS al twee weken aan het terugtrekken was uit Jarablus.  mogelijk wil Ankara nu een permanente basis vestigen in Jarablus, vergelijkbaar met die in Irak bij Bashiqa in de buurt van Mosoel.
Bronnen: The Wall Street Journal (Dion Nissenbaum, Carol E. Lee), Reuters (Phil Stewart), AFP (Raziye Akkoc), Al-Monitor (Metin Gurcan)
UPDATE: 30 augustus - De Wall Street Journal heeft zijn analyse van het gebeuren bijgesteld op basis van een reconstructie. Het plan voor een gezamenlijke operatie was door CENTCOM en het Turkse leger voorbereid sinds voorjaar 2015. Er zouden 2000 Turkse troepen de grens overgaan met een contingent van zeker 40 Amerikaanse commando's. Na enkele malen te zijn uitgesteld kwam het plan na de verovering van de stad Manbij op ISIS door de YPG weer op de agenda. Het Witte Huis vroeg om meer informatie, vooral over de veiligheid van de commando's. Maar in de tussentijd startte Turkije de operatie, waardoor de VS verrast werden. De Turkse luchtaanvallen op Jarablus vonden niet in coalitieverband plaats, maar eenzijdig en vanuit het Turkse luchtruim. CENTCOM besloot toen van zijn bestaande mandaat gebruik te maken om de Turken beperkt luchtsteun te geven., De special forces van de VS gingen de grens niet over, maar keken toe vanaf een afstand.
Bron: The Wall Street Journal (Adam Entous, Gordon Lubold, Dion Nissenbaum)
Zie ook: Al-Monitor 29 augustus (Metin Gurcan) - What comes next for Turkey after Jarablus victory?
Hierin een beschouwing over de Turkse politieke en militaire doelen van de operatie. Er wordt ook gemeld dat de westelijke Koerdische enklave Afrin sinds 26 augustus wordt beschoten door de Turkse artillerie en de luchtmacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten