maandag 12 september 2016

Luchtaanvallen stuiten opmars Taliban in Uruzgan

8 september - Luchtaanvallen van de Afghaanse luchtmacht hebben de opmars van de Taliban in de provinciehoofdstad Tarin Kot (Uruzgan) tot staan gebracht, nadat de stad eerder bestormd was bij een verrassingsaanval. Aan de luchtaanvallen namen van Afghaanse kant A-29 Super Tucano bommenwerpers, Mi-17 en MD-530 Cayuse Warriors helikopters deel van de luchtmachtwings in Kaboel en Kandahar. Ook 200 Afghaanse commando's werden verplaatst naar Uruzgan.
Op 6 september was bekend geworden dat 1400 militairen van het 3e Brigadegevechtsteam van de 101ste Airborne Divisie uit Kentucky naar Afghanistan worden gestuurd voor Operation Freedom's Sentinel (terreurbestrijding). Het betreft hier een reguliere aflossing. In juli waren al 800 militairen van de 1ste Combat Aviation Brigade van de 1ste Infanteriedivisie uit Kansas naar Afghanistan gestuurd met AH-64 Apache gevehctshelikopters en UH-60 Black Hawk transporthelikopters- eveneens voor Sentinel. Het huidige aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan bedraagt 9800 verdeeld over twee operaties, maar niet meer in Uruzgan - althans volgens de legerwoordvoerders.
Bronnen: Military.com (Matthew Cox), Stars and Stripes (Chad Garland)
UPDATE: 9 september -Reuters meldt dat het Amerikaanse legercommando in Kaboel heeft bekend gemaakt dat ook de VS minstens drie luchtaanvallen hebben uitgevoerd in Uruzgan.
Bron: Reuters (Sayed Sarwar Amani)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten