donderdag 22 september 2016

Gebruik van fosforgranaten door Saoedi-Arabië in Jemen

19 september - Beelden van Saoedische social media laten zien dat fosforgranaten aanwezig zijn en gebruikt worden door het Saoedische leger aan de grens met Jemen en rond de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Het gaat om grijs-groene granaten met gele banden en rood opschrift (internationaal voorschrift), waarschijnlijk van Amerikaanse makelij, voor tanks, mortieren, artillerie (M198 155 mm houwitsers) en granaatwerpers.
Fosforgranaten zijn niet bestemd voor inzet tegen personen en gebruik op terreinen waar burgers aanwezig zijn is strikt verboden.
De producenten van fosforgranaten voor artillerie zijn General Dynamics en het Franse TDA-Armaments. De VS hebben ze in het verleden geleverd aan Saoedi-Arabië. Een woordvoerder van het State Department verklaarde dat er een onderzoek loopt over mogelijk verkeerd gebruik door de Saoedi's van door de VS geleverde munitie.
De VS hebben zelf (witte) fosfor ingezet tegen strijders bij Fallujah in Irak (2004) en af en toe in Afghanistan. Israël gebruikte het wapen in Gaza (2009).
Bron: The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten