donderdag 22 september 2016

Gevolgen couppoging voor Turkse leger

16 september - Metin Gurcan brengt bij Al-Monitor de gevolgen in kaart van de vier zuiveringsgolven (27 juli, 30 juli, 2 september, 7 september) in het Turkse leger. Er zijn nu 38% minder generaals en 8% minder officieren. De vrijgekomen generaalsposten zijn ingenomen door bevorderde kolonels, waaraan het Turkse leger geen gebrek heeft.
De groep officieren die het meest is getroffen is die van de gevechtspiloten van de luchtmacht. Van de 600 zijn er al 280 ontslagen en een aantal onderzoeken lopen nog. Vroeger waren er twee piloten per toestel (totaal 321 gevechtsvliegtuigen waarvan 240 F-16), nu nog maar één. Naar schatting zal het een jaar of twee duren voor het tekort is aangevuld.
Van het 10e Tanker Squadron op de basis Incirlik zijn ook 30 piloten ontslagen wat de capaciteit van het squadron doet dalen. Hetzelfde geldt voor de gevechtshelikopters (inzet tegen PKK), waar 20 piloten zijn gezuiverd.
Bij de special forces zijn een disproportioneel aantal bataljonscommandanten en teamleiders ontslagen evenals bij de elite Underwater Assault Unit van de marine en de Combat Search and Rescue teams van de luchtmacht (helikopters).
Bij de landmacht zijn de meeste ontslagen gevallen bij de generale staf, commando landstrijdkrachten (Ankara) en eenheden in Istanboel. Bij het 2e legercommando (zuidoosten, veiligheid langs Syrische grens en operatie Euphrates Shield) het minst. 20 brigades van dit leger zijn nu operationeel met nieuwe commandanten.
Geschatte tijd om te herstellen na de zuiveringen: twee jaar.
Bron: Al-Monitor (Metin Gurcan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten