vrijdag 30 september 2016

VS sturen 615 extra militairen naar Irak

28 september - Het Pentagon stuurt de komende weken nog 615 extra troepen naar Irak als versterking voor de slag om Mosoel die nu nog dit jaar wordt verwacht. Een aantal daarvan wordt geplaatst op de vliegbasis Qayara, 60 km van Mosoel, die in juli werd heroverd op ISIS en momenteel wordt uitgebouwd als logistiek steunpunt voor de opmars. Andere troepen gaan naar vliegbasis Ain al Asad, in het westen van Irak, dicht bij de Syrische grens en naar vliegbasis Al Taqaddum. Ain al Asad ('Camp Cupcake') kan ook een rol spelen in een operatie tegen Raqqa in Syrië. Het is tevens een belangrijke trainingsbasis voor de VS en het HIMARS artilleriesysteem is er gestationeerd.
Het is sinds april al de derde keer dat de troepensterkte wordt verhoogd, in april met 200 en in juli met 560.
De VS hebben momenteel 4565 militairen permanent in Irak. Het officiële plafond voor het aantal troepen wordt verhoogd van 4647 tot 5262. Aangezien er ook nog VS-militairen op tijdelijke basis in het land zijn zal het feitelijke aantal wel stijgen tot boven de 6000. Op het hoogtepunt van de Amerikaanse bezetting waren er 170.000 VS-militairen ingezet.
Intussen is de NAVO in Jordanië bezig Iraakse officieren van defensie en binnenlandse zaken op te leiden op het King Abdullah Special Operations Training Centre in Amman. Vanaf april is een ploeg van 350 opgeleid die nu klaar zijn.
Bronnen: Reuters (Stephen Kalin, Yeganeh Torbati), Military Times (Aaron Mehta, Andrew Tilghman, Valerie Insinna)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten