vrijdag 23 september 2016

Duitse bijdrage aan oorlog tegen ISIS

19 september - De Bundeswehr ondersteunt sinds begin dit jaar Operation Inherent Resolve tegen ISIS met een op de Turkse basis Incirlik gestationeerd tankvliegtuig Airbus A-310 MRTT (tot nu toe meer dan 1100 tankbeurten), maar ook met inlichtingen van zes Recce Tornado's (tot nu toe 500 vluchten van tussen drie en vijf uur lang, meer dan 11.000 geëvalueerde luchtfoto's).
De samenwerking met de bondgenoten gebeurt in het taktische luchtmachthoofdkwartier (Combined Air and Space Operations Center - CAOC) op de vliegbasis Al Udeid in Qatar. Daar zijn acht Duitse officieren gestationeerd. De geallieerden brengen elk hun informatie naar een inlichtingenkamer (Informationsraum), waar de andere staten en ook het hoofdkwartier van Combined Joint Task Force (CJTF) in Koeweit ze kunnen inzien. Dat geldt dus ook voor Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar. De Duitsers zijn bang dat Turkije de inlichtingen ook kan gebruiken in de oorlog tegen de Koerdische PKK. Ze voorzien daarom de data van het merkteken 'For Counter-Daesh Operation Only' (Daesh is de Arabische afkorting voor ISIS) en denken dat dit voldoende is.
Begin september keurde de Duitse minister van defensie Von der Leyen een investeringsbudget van 26 miljoen euro goed voor een eigen vliegveld op Incirlik voor de Duitse Tornado's en containers voor huisvesting van de militairen en 30 miljoen voor een eigen commandopost (Gefechtsstand).
Bronnen: German-Foreign-Policy.com (Duitstalig), Spiegel Online (Matthias Gebauer)
Zie ook: USA Today, Inside the anti-islamic State air campaign command center

Geen opmerkingen:

Een reactie posten