zaterdag 28 december 2013

VS sturen wapens naar Irak voor gevecht tegen extremisten

25 december - De VS sturen met spoed 75 Hellfire raketten en tien verkenningsdrones naar Irak om de regering te helpen tegen een golf van aanslagen door de soennitische opstandige beweging die gesteund wordt door al-Qaida. Het leveren van gewapende drones of zelf daarmee optreden in Irak door de VS lijkt geen steun te hebben in het Witte Huis en ook niet bij premier Maliki.
De Hellfires worden opgehangen onder de vleugels van kleine Cessna vliegtuigen en afgevuurd op guerrillakampen, waarbij de CIA helpt met het bepalen van de doelen. Ze zijn afgelopen week geleverd.
De lichte drones zijn van het type ScanEagle. Ze zullen in maart worden afgeleverd.
De regering Obama heeft verder drie Aerostat ballonnen met sensors en drie extra verkenningshelikopters aan het Iraakse leger gegeven. Voor eind 2014 zullen ze 48 Raven verkenningsdrones sturen. Komende herfst zal Irak ook de eerste F-16s krijgen. Een lease van zes Apache helikopters is vooralsnog gestrand in het Congres. Irak heeft zich nu tot Rusland gewend dat afgelopen maand vier MI-35 gevechtshelikopters heeft geleverd. een groter aantal is in de planning.
Bron: The New York Times (Michael R. Gordon, Eric Schmitt)
UPDATE: 7 januari 2014 - Naast 10 operationele ScanEagles worden er ook nog vier niet-operationele geleverd, die kunnen dienen voor het onderhoud van de tien andere systemen. Een ScanEagle kan 24 uur in de lucht blijven. Er zullen in het voorjaar ook nog 100 extra Hellfires worden gestuurd en 48 observatiedrones van het type Raven. Sinds 2005 hebben de VS voor meer dan 14 miljard dollar aan uitrusting, diensten en training aan het Iraakse leger geleverd. De huidige leveranties vinden plaats in het kader van het Foreign Military Sales programma (FMS).
Bron: American Forces Press Service (Amaani Lyle)
 UPDATE 2: 17 januari - een woordvoerder van het Pentagon maakt bekend dat de VS binnen een paar weken enkele duizenden M-16 en M-4 geweren met munitie aan Irak zal leveren. Afgelopen jaar hebben de VS ook zes C-130J transportvliegtuigen en een batterij Rapid Avenger luchtdoelraketten geleverd. Tussen 2010 en 2012 ging het om 140 M1A1 tanks.
Bron: Fox News (Jennifer Griffin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten