zaterdag 28 december 2013

Staan er Iskanderraketten in Kaliningrad?

19 december - President Putin heeft volgens Bloomberg berichten tegengesproken dat Rusland 9K720 raketten Iskander (SS-26) heeft gestationeerd in de enklave Kaliningrad bij de Poolse grens, als antwoord op het Amerikaanse raketschild: "Tot dusverre hebben we zo'n beslissing niet genomen. Laat ze maar lekker gaan slapen."
De Duitse Bild Zeitung had gezegd over satellietbeelden van de Iskander in Kaliningrad te beschikken.
De tegenspraak wordt mogelijk verklaard in een analyse van het Poolse studie-instituut OSW (Centre for Eastern Studies). Daar staat dat de 152e raketbrigade in Kaliningrad nog standaard is uitgerust met de oudere 9K79 Tochka-U raketten (SS-21). Het is mogelijk dat de eerste Iskanders tijdens oefeningen van de 26e raketbrigade uit het distrikt Leningrad naar de enklave zijn gebracht. De 26e brigade is in 2011 uitgerust met Iskander en zou in 2013 een moderner type krijgen. In september van dit jaar hebben beide brigades samen geoefend, waarbij de Iskanders kunnen zijn verplaatst naar gevechtsposities in Kaliningrad.
Vast staat dat het de bedoeling is dat uiteindelijk alle raketbrigades van het Westelijke Militaire Distrikt worden uitgerust met de raket. Het is dus in elk geval een kwestie van tijd.
De Iskander is een raket voor de korte afstand (500 km) waarvan wordt aangenomen dat ze nuclear capable is. Meestal wordt echter aangenomen dat de nukleaire variant niet is ingevoerd.
Of er kernwapens zijn in Kaliningrad is ook onduidelijk. De NAVO neemt aan dat dit sinds de tijd van de Sovjet-Unie het geval is.
Bronnen: Bild (Franz Solms-Laubach), OSW (Andrzej Wilk), Bloomberg (Ilya Arkhipov, Henry Meyer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten