maandag 2 december 2013

Indiaas vliegdekschip op weg naar thuisbasis

27 november - De Vikramaditya, het oude Russische vliegdekschip dat is opgekalefaterd voor de Indiase marine, is vertrokken vanuit de Noord-Russische scheepswerf Sevmash in Severodvinsk op weg naar de thuishaven Karwar in Karnataka. Het schip zal eerst nog een paar dagen in Moermansk blijven voor bevoorrading. Daar zullen het fregat Trikhand en de tanker Deepak zich bij het flottielje voegen. In de Middellandse Zee worden ze dan nog opgewacht door een destroyer en een fregat. De derde week van januari wordt het geheel in Indiase wateren verwacht.
Het verbouwen van het vliegdekschip (de vroegere Admiral Gorshkov van de Kiev klasse) heeft acht jaar geduurd, vijf jaar langer dan oorspronkelijk gepland. Er zijn nog twee jaar nodig om het operationeel te maken. Het eskader MiG-29K gevechtsvliegtuigen is nog niet aan boord, in plaats daarvan zijn er enkele dummy's om mee te oefenen. Een aantal Indiase piloten voor de MiGs wordt momenteel in Rusland getraind. Ook de luchtdoelraketten en de nabijverdediging worden later geïnstalleerd.
De kosten van het vliegdekschip bedragen nu 2,3 miljard dollar, terwijl het bij de oorspronkelijke overeenkomst ging om 947 miljoen.
Bron: The Hindu (S. Anandan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten