maandag 23 december 2013

VS-leger installeert radar voor raketschild in Midden-Oosten

12 december - De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel heeft op een konferentie in Bahrein een krachtig signaal gegeven dat de VS blijvend militair aanwezig zullen blijven in het Midden-Oosten en nog niet op de terugtocht zijn. De Washington Post maakt van die gelegenheid gebruik om een aantal feiten op een rijtje te zetten.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de opbouw van een stelsel van AN/TPY X-bandradarinstallaties die een belangrijke rol spelen bij de raketverdediging.
De eerste daarvan werd opgesteld bovenop de berg Keren in de Israëlische Negevwoestijn. 150 Amerikaanse militairen en kontraktanten kunnen daar 1600 km ver naar Teheran kijken. Een andere radar met VS-personeel staat opgesteld op de Turkse vliegbasis Kurecik op 375 km van de Iraanse grens. En de derde staat op een geheime lokatie in Qatar.
In Qatar is ook het luchtgevechtsleidingscentrum gevestigd, het Combined Air Operations Center (CAOC). CAOC leidt de luchtoperaties in Afghanistan en kan tot vijftig luchtsteunakties per dag regelen.
De vliegbasis Al Dhafra van de Verenigde Arabische Emiraten huisvest de 380th Air Expeditionary Wing van de Amerikaanse luchtmacht, een tamelijk geheimzinnige eenheid . Daarvan maken in elk geval KC-10 tankvliegtuigen deel uit en ook het spionagevliegtuig U-2 Dragon Lady.
Verder is er het Army Prepositioned Stocks programma APS-5 voor Zuidwest-Azië. Pantservoertuigen, munitie en waterinstallaties voor het VS-leger worden als reserve opgeslagen in Koeweit (Camp Arifjan) en Qatar. Er horen oefen- en schietterreinen bij. Er zijn ook Amerikaanse depots in Israël op diverse lokaties met raketten, pantservoertuigen en artilleriegranaten.
Bron: The Washington Post (Walter Pincus)
UPDATE: 13 december - In de marinebasis van de VS in Bahrein wordt 580 miljoen dollar geïnvesteerd waarmee de basis vrijwel verdubbeld in omvang. De Naval Support Activity, de thuisbasis van de Amerikaanse Vijfde Vloot, zal worden uitgebreid met een naburige oude containerhaven, waar nu al de mijnenvegers van de Amerikanen voor anker liggen. Er zal onder meer een onderhoudswerkplaats voor voertuigen, een magazijn, een kantine en twee legeringsgebouwen voor 1000 matrozen worden gebouwd.
Het aantal Amerikaanse militairen op de basis is sinds 2008 al meer dan verdubbeld, van 3000 tot 7000.
De VS hebben de basis in 1971 overgenomen van de Britse marine, toen die de steunpunten ten oosten van Suez opgaf.
Bron: Stars and Stripes (Hendrick Simoes)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten