maandag 16 december 2013

China schaduwt Amerikaanse en Japanse vliegtuigen

29 november - China heeft bliksemsnel Su-30 en J-10 gevechtsvliegtuigen naar de Oost-Chinese Zee gestuurd om twee Amerikaanse verkenningsvliegtuigen en 10 Japanse F-15s te volgen die waren opgedoken in de onlangs door China afgekondigde luchtverdedigingszone. Afgelopen week stelde China in de Oost-Chinese Zee een Air Defense Identification Zone (ADIZ) in, die voor grote opschudding heeft gezorgd. Het komt erop neer dat alle vliegtuigen die in of in de buurt van die zone vliegen zich moeten identificeren bij de Chinese autoriteiten. Het betreffende gebied omvat door China, Japan en Taiwan omstreden eilanden en bodemschatten.
Begin deze week vlogen al twee zware, maar ongewapende Amerikaanse B-52 bommenwerpers van Anderson Air force Base op Guam onaangekondigd door de zone.


Overigens hebben meer dan 20 landen dergelijke identificatiezones al veel eerder ingesteld, te beginnen met de VS in 1950. De nu ingestelde Chinese zone overlapt met die van Zuid-Korea en Japan. Interessant is dat de Japanse ADIZ, die in de jaren zestig werd ingesteld, volgens Associated Press afgelopen mei is uitgebreid in westelijke richting met 22,5 km. De Japanners houden nauwkeurig de schendingen van de zone bij en verwacht wordt dat de Chinezen dit nu ook gaan doen.
Eveneens begin deze week heeft China zijn enige - overigens nog niet operationele - vliegdekschip op een trainingsmissie naar de Zuid-Chinese Zee gestuurd. De Liaoning vertrok samen met twee destroyers en twee fregatten vanuit de noordelijke stad Quindao.
Bronnen: Xinhua (Bi Mingxin), Reuters (Ben Blanchard), AP (Christopher Bodeen, Lolita Baldor), Russia Today 

Fact Sheet: China's Air Defense Zone. Defense News (Wendell Minnick), 24 november 2013

UPDATE: 4 december - Amerikaanse regeringsfunktionarissen hebben aangegeven voorlopig genoegen te nemen met de door China ingestelde ADIZ. Ze blijven wel bezwaar houden tegen de verplichting om vooraf te registreren, ook als men niet van plan is het soevereine luchtruim van China binnen te gaan. Foreign Policy spreekt van een merkbare verandering in de toon van de Amerikaanse diplomatie.
Bron: Foreign Policy (Dan Lamothe)
De Chinezen zouden volgens de Amerikaanse militaire inlichtingendienst ook een KJ-2000 radarvliegtuig (AWACS) hebben ingezet.
Bron: Washington Times (Bill Gertz)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten