maandag 23 december 2013

Apartheidsregime redde Israëlische defensie-industrie

10 december - In de zomer van 1988 werd een overeenkomst getekend waarbij Israël aan Zuid-Afrika 60 Kfir gevechtsvliegtuigen, die het Israëlische leger zelf niet meer nodig had. Ze werden opgevoerd met behulp van technologie die was ontwikkeld voor het mislukte Lavi-projekt van de Israëlische luchtmacht. De Zuid-Afrikaanse variant werd de Atlas Cheetah genoemd en de Israëlische betrokkenheid werd zoveel mogelijk verhuld. In feite werkte hele produktielijnen van de in krisis verkerende Israëlische defensie-industrie voor het geld van de Zuid-Afrikanen. Zuid-Afrika wilde het vliegtuig hebben voor de oorlog in Angola.
De Kfir was een Israëlische versie van de Franse Mirage met een Amerikaanse motor. Dat vormde een probleem, omdat op dat moment de VS al sankties tegen het apartheidsregime hadden ingesteld. De oplossing was om Franse motoren in te bouwen.
Een ander samenwerkingsprojekt was de lancering van de Israëlische spionagesatelliet Ofek met financiering door Zuid-Afrika.
In 1991 dwongen de VS door middel van zware druk Israël om de overeenkomsten met Zuid-Afrika te beëindigen, hetgeen ook gold voor de export van raketten voor korte en middellange afstand. Zuid-Afrika verkocht later 10 Cheetahs aan de luchtmacht van Ecuador.
Bron: Haaretz (Aluf Benn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten