dinsdag 24 december 2013

Enorme aankoop anti-tankraketten door Saoedi's

15 december - Saoedi-Arabië heeft bij Raytheon een order voor 15.000 Amerikaanse anti-tankraketten (onder meer de geavanceerde versie van de TOW) geplaatst ter waarde van meer dan een miljard dollar. De voorraad waarover het land momenteel beschikt beloopt volgens de Militaire Balans van het Londense instituut IISS ongeveer 4000 raketten. De enige bestelling in de VS van de laatste tien jaar was in 2009 voor rond 5000 raketten.
Dit roept bij experts de vraag op voor welke vijand deze raketten zijn bestemd. Men denkt dat een oorlog met de meest voor de hand liggende tegenstander Iran zich voornamelijk op zee en in de lucht zou afspelen, een grootschalige tankslag ligt niet voor de hand. Er wordt gespekuleerd dat Saoedi-Arabië graag anti-tankwapens wil leveren aan de Syrische rebellen. In het verleden heeft het land dit soort wapens al in Kroatië gekocht en doorgespeeld. Ook hebben de rebellen volgens Charles Lister (vroeger bij Jane's) zeker 100 Chinese HJ-8 anti-tankraketten ontvangen. Daarnaast zouden tientallen oude sovjetraketten van het type 9M113 Konkurs bij hen in gebruik zijn.
De Saoedi's kunnen de Amerikaanse raketten niet rechtstreeks naar het Syrische verzet sturen. De leveringsvoorwaarden van Washington verzetten zich daartegen. Er wordt dan ook aangenomen dat ze hun eigen voorraad elders gekochte raketten aan de Syriërs leveren en vervangen door de nieuwe Amerikaanse.
Bron: South China Morning Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten