maandag 28 september 2020

De maritieme tak van de CIA

19 september - Een artikel van Yahoo News vestigt de aandacht op een weinig bekend onderdeel van de CIA. Het gaat over een incident in 2008 waarbij vier personeelsleden, waaronder twee duikers, naar alle waarschijnlijkheid zijn omgekomen tijdens een tropische storm in de Stille Oceaan. Het viertal voer onder cover met een kleine boot langs Filipijnse kusten om een kijkje te gaan nemen op een eilandje in de Zuid-Chinese Zee ten noorden van Luzon, waarvan werd gedacht dat er Chinese militaire activiteiten plaatsvonden. Het was de bedoeling dat de duikers op het eiland een als rots gekamoefleerd instrument zouden plaatsen, dat Chinese elektroniche signalen kon opvangen. Later zouden ze terugkomen om de opgeslagen gegevens op te halen.
Het schip voer onder cover van een dekfirma in Panama die boten koopt en verkoopt. De bemanning zeilde zogenaamd het schip naar Japan voor een nieuwe eigenaar.
De boot had een baken aan boord dat de koers kon volgen totdat het de storm invoer. Van de bemanning is verder nooit meer iets vernomen. De vraag is of de operatie gezien de weersomstandigheden niet had moeten worden afgelast. De operationele druk was echter groot.
De maritieme afdeling van de CIA (Maritime Branch) is een van de paramilitaire afdelingen van de dienst. Ze valt onder de de Special Activities Division (SAD - momenteel Special Activities Center). Deze omvat de Special Operations Group (SOG - paramilitaire operaties) en de Covert Influence Group (CIG - desinformatie en propaganda). Maritime Branch valt onder de SOG, samen met Air Branch (een wereldwijde vloot van vliegtuigen en helikopters) en Ground Branch, de special forces tak van de CIA.
Maritime Branch beschikt over een pool van schepen in Zuid-Amerika, West-Afrika en enkele andere lokaties. Ze worden gebruikt om CIA-officieren of informanten de exfiltreren.
Momenteel is het waarschijnlijk dat dit soort spionage eerder door de marine zal plaatsvinden met maritieme drones. Eén daarvan werd onlangs door de Chinese marine uit zee opgepikt in de buurt van de Filipijnen. De cover is in dat geval oceanografisch onderzoek.
Bron: Yahoo News (Jack Murphy)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten