donderdag 24 september 2020

In 2017 had de VS een plan om 80 kernwapens in te zetten tegen Noord-Korea

18 september - Uit 'Rage' - het nieuwe boek van Bob Woodward over de regering Tump - blijkt dat de VS in 2017 van plan waren 80 kernwapens in te zetten in geval van een oorlog met Noord-Korea. Daartoe had het Strategic Command (STRATCOM) in Omaha het aanvalsplan OPLAN 5027 voor het ten val brengen van het Noord-Koreaanse regime afgestoft en herzien. De situatie dreigde te eskaleren, toen Noord-Korea begon met raketproeven met een bereik, dat in theorie het vasteland van de VS zou kunnen treffen.
OPLAN 5027 zou in Korea miljoenen slachtoffers hebben veroorzaakt. In augustus 2017 was de angst van de generaals rond Trump dat Noord-Korea als proef een raket zou lanceren in de richting van de VS. Uiteindelijk werd de raket in een hoge baan over Japan afgevuurd om aan de andere kant in zee te plonzen (een hoge baan vermindert het bereik, maar test de raket).
Naast OPLAN 5027 vermeldt een artikel in The War Zone OPLAN 8010 (aanvallen met kernwapens op diverse niet met name genoemde landen) en OPLAN 5015 (een kernaanval om de Noord-Koreaanse leiding uit te schakelen ('onthoofding').
Bron: The Drive - The War Zone (Thomas Newdick)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten