woensdag 30 september 2020

VS stationeren drijvende marinebasis in Griekenland (UPDATE 3)

29 september - De VS gaan de Hershel "Woody"Williams (ESB-4), een groot oorlogsschip dat dient als Expeditionary Sea Base, stationeren in Souda Bay, een gezamenlijke marinebasis van de VS en Griekenland op Kreta. Het schip is momenteel gedetacheerd bij Africa Command. Het is een vooruitgeschoven drijvende of varende helikopterbasis, eigenlijk bedoeld voor speciale operaties en mijnenbestrijding en uitgerust met [standaard vier] MH-53 en MH-60 helikopters. Ook MV-22B Osprey tiltrotors, die troepen over grote afstanden vervoeren, kunnen vanaf het schip opereren. [Deze schepen zijn veel minder afhankelijk van verblijf in havens voor hun logistiek]
De maatregel wordt gezien als een sterk signaal voor Amerikaanse steun aan Griekenland in de konfrontatie van dit land met Turkije over olie- en gasvondsten op zee. Tegelijkertijd maken de VS gebruik van de vliegbasis Incirlik in Turkije voor hun operaties in het Midden-Oosten. Daar zijn ook Amerikaanse kernwapens opgeslagen.
Bronnen: The New York Times (Lara Jakes), USNI News (Sam LaGrone)
AANVULLING: Bij The National vertelt een hoge VS-functionaris (kan minister van buitenlandse zaken Pompeo himself zijn, die op bezoek was) dat de VS Souda Bay (een haven die ook vliegdekschepen kant ontvangen) gaat gebruiken als tankstation, bevoorradingspost en plek om bemanningen te wisselen met behoud van operationele effektiviteit. [Het schip heeft twee bemanningen die elkaar elke half jaar afwisselen]
Bron:The National (Verenigde Arabische Emiraten)
AANVULLING 2: 2 oktober - In maart oefenden Apache gevechtshelikopters een serie starts en landingen vanaf een vergelijkbaar schip, de Lewis B. Puller, in de Perzische Golf. De Puller is al sinds 2017 in de Golf. Op de Williams zijn momenteel mariniers met een MH-60S helikopter en een kleine Aerosonde drone aanwezig.
Bron: Breaking Defense (Paul McLeary)
UPDATE: 7 oktober - De 'Woody' Williams - thuishaven dus op Kreta - heeft tijdens de eerste inzet geoefend met de Nigeriaanse marine. De oefeningen vonden plaats in de Golf van Guinee, samen met het Nigeriaanse fregat Okpabana en drie andere schepen. Twee weken eerder was al geoefend met de Senegalese marine (de patrouilleboot Kedougou). De bilaterale oefeningen vormden de aanloop tot oefening Grand Africa Nemo 2020 waaraan onder meer ook Frankrijk, Italië, Brazilië deelnemen. Die oefening is gisteren begonnen.
Bron: UPI (Ed Adamczyk)
NB Het is voor het eerst sinds 40 jaar dat een schip van de US Navy in Griekenland wordt gestationeerd. Souda Bay wordt sinds 1969 door de VS gebruikt om te bevoorraden en voor reparaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten