vrijdag 4 september 2020

Grote Russische marine-oefening in de Beringstraat

28 augustus - De Pacifische Vloot van de Russische marine heeft een grootscheepse marine-oefening gehouden in de Beringstraat (tussen Siberië en Alaska), waaraan volgens marinebevelhebber Yevmenov meer dan 50 schepen en rond 40 vliegtuigen deelnamen. Het is de grootste oefening in dit gebied sinds de Sovjettijd en onderdeel van de toegenomen presentie van Rusland in het Noordpoolgebied.
Tijdens de oefening lanceerden de nukleaire onderzeeër Omsk en de geleide-wapen-kruiser Varyag vanaf de kust van het schiereiland Chukchi kruisraketten van het type Oniks (bereik tot 800 km afhankelijk van het type) op een oefendoel in de Golf van Anadyr.
Northern Command in de VS maakte bekend op 26 augustus een Russische onderzeeër te hebben zien opduiken in internationale wateren 90 km uit kust van Alaska. De gezamenlijke luchtverdediging van de VS en Canada (NORAD) stuurde gisteren F-22s ondersteund door KC-135 tankvliegtuigen de lucht in om drie formaties van twee Russische Tu-142 maritieme patrouillevliegtuigen in de buurt van Alaska te onderscheppen. Ook deze bleven in het internationale luchtruim.
Eerder deze maand onderschepten drie Russische MiG-31s boven de zee bij Chukchi een grote verkenningsdrone RQ-4B Global Hawk.
Bronnen: Associated Press (Vladimir Isachenkov), Air Force Magazine (Brian W. Everstine)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten