maandag 7 september 2020

B-52 oefenen met Oekraïense luchtmacht

5 september - Drie B-52s van het 23ste Bomb Squadron van de Amerikaanse luchtmacht zijn gisteren vanaf de Britse basis Fairford naar de Oekraïne gevlogen om daar in de buurt van de Zee van Azov te oefenen met Oekraïense gevechtsvliegtuigen. Het is niet de eerste keer, vorig jaar oktober waren ook al twee B-52s uit Fairford gekomen om te trainen met de luchtmachten van de Zwarte Zeestaten Oekraïne, Roemenië en Georgië. En afgelopen mei vlogen twee B-1B zware bommenwerpers met anti-scheepsraketten voor de lange afstand naar de Zwarte Zee.
In totaal zijn er momenteel zes nukleaire/conventionele B-52s op Fairford als Bomber Task Force (BTF). Op 28 augustus leverden vier ervan een staaltje machtsvertoon voor de NAVO door boven alle 30 lidstaten in Europa en Amerika te vliegen, de operatie was Allied Sky genoemd. De B-52s boven Canada en de VS kwamen rechtstreeks van vliegbasis Minot in Noord-Dakota. Boven de Zwarte Zee werd toen een B-52 onderschept door twee Russische vliegtuigen.
Dit soort akties zijn bedoeld als afschrikwekkend signaal naar Rusland. Maar de verslaggever van Defense News - kennelijk had hij een briefing bijgewoond - merkt op dat "daarnaast de volksopstand in Belarus tegen (..) Lukashenko potentieel kan overslaan naar het naburige Polen of de Baltische staten, die allemaal lid van de NAVO zijn."
Bronnen: Air Force Times (Stephen Losey), Defense News (Sebastian Sprenger)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten