dinsdag 2 april 2019

NAVO bevestigt plan voor VS-materieeldepot in Polen

29 maart - Een NAVO-woordvoerder heeft een eerder bericht in de Wall Street Journal bevestigd over het inrichten van een depot in Polen voor pantservoertuigen, munitie en wapens voor een VS-brigade.
Het depot gaat 260 miljoen dollar kosten en komt in Powidz, 200 km ten westen van Warschau. Het is het grootste bouwprojekt van de NAVO in de recente geschiedenis. Het wordt gefinancierd uit het NATO Security Investment Program (NSIP) waaraan lidstaten naar rato van hun BNP meebetalen. In totaal wil de NAVO in Europa 250 infrastruktuurprojekten voltooien in 2021 Het betreft vliegvelden, havens, spoorwegen en wegen.
De VS hebben ook eigen projekten in Powidz zoals de bouw van een raccordement (plaats waar pantservoertuigen op de trein gaan). Voor hen is het depot er een van vijf die samen een pantserdivisie kunnen uitrusten.
Eerder deze maand voerden de VS een oefening in snelle interventie uit in Polen waarbij 1500 soldaten van het 2e Pantserbrigadegevechtsteam uit Texas werden overgevlogen om in Polen te worden gekombineerd met hun wapensystemen en daar te oefenen met het Poolse leger. Voor deze oefening was een minimale waarschuwingstijd van een week gegeven voor het betreffende bataljon dat net bezig was met schietoefeningen. Een legercommandant vergeleek het met de (grootschaliger) oefeningen Return of Forces to Germany (Reforger) uit de Koude Oorlog.
Bronnen: Army Times (Todd South), Radio Free Europe, Defense News (Sebastian Sprenger)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten